گوگل ادز (Google Ads) که تا قبل از جولای سال ۲۰۱۸ با نام گوگل ادوردز (Google AdWords) شناخته میشد، یک پلتفرم تبلیغاتی آنلاین است که توسط شرکت گوگل توسعه داده شده است. گوگل ادز مکانی فراهم میآورد که افراد تبلیغات خدماتی که ارائه میدهند و محتوای ویدئویی خود را به صورت مختصر به کاربران از طریق شبکهی گوگل ادز و در ازای پرداخت مبلغی نمایش دهند.
سیستم گوگل ادز اساساً یا بر پایهی کوکیها۱ و یا بر پایهی کلید واژههای تعیین شده توسط تبلیغ کنندگان است. گوگل از این فاکتورها استفاده کرده و محتوا و یا تبلیغ را در جایی که فکر میکند مرتبط است اضافه میکند. تبلیغ کنندگان زمانی که کاربر بر روی تبلیغ نشان داده شده کلیک کند هزینه ای را پرداخت مینمایند. وبسایتهای همکار نیز درصدی از درآمد را دریافت خواهند کرد.
گوگل ادوردز به عنوان منبع درآمد اصلی شرکت گوگل محسوب میشود، به طوری که در سال ۲۰۱۷ درآمد گوگل از سرویس تبلیغاتی گوگل ادز به بیش از ۹۵ میلیارد دلار رسید. ادوردز خدمات خود را تحت مدل PPC 2ارائه میدهد. برنامهی گوگل ادز بخشهای محلی، ملی و بین المللی را شامل میشود. متنهای تبلیغاتی گوگل کوتاه و اغلب شامل ۳ بخش و هر بخش حداکثر ۳۰ کاراکتر میشوند: ۲ بخش توضیح متنی تصویر با حداکثر ۹۰ کاراکتر و یک بخش شامل دو URL هر کدام حداکثر ۱۵ کاراکتر. این بخشها اصطلاحاً آگهی متنی توسعه یافتهی گوگل ادوردز نامیده میشوند. در مه سال ۲۰۱۶ گوگل اعلام کرد قالب بندی تبلیغات را با هدف بهره برداری بیشتر مشتریان و تبلیغ کنندگان تغییر داده است. این قالب بندی جدید که آگهی متنی گسترش یافته و یا Expanded Text Ads نام گرفت، دارای ۲۳ درصد متن بیشتر بود.
دفتر مرکزی فروش و خدمات گوگل ادوردز در کالیفرنیا قرار دارد. تا پایان ژوئن ۲۰۱۸، ۸۶ درصد از کل مبلغ درآمد گوگل از تبلیغات در گوگل ادوردز حاصل شده بود.
تاریخچه
کمپانی گوگل در سال ۲۰۰۰ گوگل ادوردز را روانهی بازار کرد. در ابتدا تبلیغ کنندگان در ادوردز برای خدمات این شرکت به صورت ماهانه ملبغی پرداخت میکردند و گوگل نیز کمپین آنها را تنظیم و مدیریت میکرد. به منظور همساز کردن خدمات با نیازهای کسب و کارهای کوچک و همینطور برای کسب و کارهایی که خودشان مایل به مدیریت کمپینشان بودند، گوگل پرتال سلف سرویس ادوردز (AdWords self-service portal) را معرفی نمود. در سال ۲۰۰۵، گوگل خدمات مدیریتی به نام جامپ استارت (Jumpstart) را روانهی بازار کرد.
در سال ۲۰۰۵، برنامهی تبلیغات حرفه ای گوگل (GAP) که برای تأیید افرادی که دورهی آموزشی ادوردز را گذرانده و در امتحان آن قبول شده بودند راه اندازی شد. در سال ۲۰۰۸، گوگل چالشی به نام بازاریابی آنلاین گوگل و یا همان Google Online Marketing Challenge را بر قرار نمود. بیش از ۸ هزار دانشجو از ۴۷ کشور جهان در این چالش که بیشتر دوره ای تمرینی بود شرکت کردند. این عدد در سال ۲۰۰۹ به ۱۰ هزار دانشجو از ۵۸ کشور، در سال ۲۰۱۰ به ۱۲ هزار دانشجو و در سال ۲۰۱۱ به بیش از ۱۵ هزار نفر از ۷۰ کشور رسید. این چالش همچنان هر ساله بین ماههای ژانویه تا ژوئن برگزار میشود.
در جولای سال ۲۰۱۶ گوگل از تبلیغات “خرید ویترینی” (Showcase Shopping) خود رونمایی کرد. این فرم از تبلیغات برای خرده فروشان امکان نمایش عکسهای مرتبط با کلید واژهی جستجو شده را فراهم میآورد. در بیست و هفتم ژوئن سال ۲۰۱۸ گوگل اعلام کرد که قصد دارد نام ادوردز را به ادز تغییر دهد. به دنبال این اعلان، در بیست و چهارم جولای ۲۰۱۸ گوگل ادز جایگزین نام گوگل ادوردز شد. علاوه بر قابلیتهای گستردهی تبلیغاتی Google.com و همینطور اپلیکیشنها و سایتهای همکار گوگل، ادز برای کسب و کارهای کوچک که زمان و یا منابع کافی برای راه اندازی کمپینهای پیچیدهی تبلیغات دیجیتال را ندارند، کمپینهای هوشمندی نیز ارائه میکند.
خصوصیات و خدمات
-
IP address exclusion
علاوه بر کنترل بر تبلیغات از طریق مخاطبان هدف بر اساس موقعیت جغرافیایی و زبان مورد استفاده، تبلیغات میتوانند با آدرس پروتکل اینترنت۳ و یا همان آی پی فیلتر شوند. در واقع چنانچه تبلیغ کننده ای تمایلی به نمایش تبلیغش به افراد در منطقهی خاصی نداشته باشد، این خصوصیت به او این امکان را میدهد تا با حذف آدرس آی پی منطقهی مورد نظر به هدفش برسد. تبلیغ کنندگان برای هر کمپین میتوانند تا ۵۰۰ رنج آدرس آی پی را حذف نمایند.
-
AdWords Express
این خصوصیت برای کسب و کارهای کوچکی که با مدیریت کمپین تبلیغاتی خود دچار مشکل هستند طراحی شده است. AdWords Express از طریق مدیریت اتوماتیک کلید واژه و جای گذاری تبلیغات، کار را برای این نوع کسب و کارها آسان نموده است. AdWords Express سابقاً با نام Google Boost شناخته میشد.
-
Google Partners
برنامهی Google Partners با نام اصلی Google AdWords Certification Program و یا Google AdWords Certification برنامه ای برای صدور گواهینامه است. برای اینکه شخصی مورد تأیید ادوردز قرار بگیرد میبایست آزمون پایه ای ادوردز و یکی از آزمونهای پیشرفتهی ادوردز را پشت سر بگذارد.
-
Placement-targeted advertisements
در سال ۲۰۰۳ گوگل نوعی از تبلیغاتی را معرفی کرد که با استفاده از صفحهی کنترل ادوردز، تبلیغ کنندگان میتوانند کلمهی کلیدی، نام دامنه و موضوع را وارد کنند. بر همین اساس، گوگل تبلیغ را در وبسایتهای مرتبط قرار میدهد. اگر نام دامنه مورد هدف باشد، گوگل همچنین لیستی از وبسایتهای مرتبط را به منظور جایگزینی فراهم میآورد. با این خصوصیت از گوگل ادوردز فراگیری تبلیغ و قابلیت رؤیت آن بیش از پیش فراهم میشود.
-
Keyword Planner
گوگل کی ورد پلنر ابزار رایگانی از گوگل ادز است که اطلاعات موجود در گوگل از کلید واژهی مشخص و همینطور دیگر منابعی که برای برنامه ریزی یک کمپین تبلیغاتی گوگل ادز لازم است را فراهم میآورد. کی ورد پلنر به ساخت کمپین جدید شبکهی جستجو و یا گسترش کمپینهای موجود از طریق ارائهی کلمات کلیدی، ایدههای گروهی، میانگین ماهانهی جستجوها، آمار، کلمات کلیدی پراستفاده، رقابتها و پیشنهادهای قیمت کمک میکند.
-
Remarketing
بازاریابی مجدد و یا ریمارکتینگ، خصوصیتی از ادوردز است که به بازاریاب اجازه میدهد تا تبلیغ را به کاربرانی که قبلاً وبسایت را بازدید کرده اند نشان دهد. این خصوصیت همینطور خلق لیست مخاطبانی متفاوت را بر اساس رفتار کاربران وبسایت برای بازاریاب ممکن میسازد. ایجاد این لیست با هدف آشنایی این مخاطبان مشخص شده با تبلیغات مرتبط انجام میپذیرد. فهرست بازاریابی مجدد برای تبلیغات مبتنی بر جستجو (RLSA) از طریق گوگل آنالیتیکس۴ از اوایل ژوئن سال ۲۰۱۵ مورد دسترسی قرار گرفت.
نوع پیشرفتهی این خصوصیت، ریمارکتینگ پویا (dynamic remarketing) نام دارد و از طریق آن امکان نمایش مجدد محصول و یا خدماتی که در گذشته مورد بازدید یک کاربر قرار گرفته شده است به همان کاربر، فراهم میشود. این زیرگونه عمدتاً توسط وبسایتهای ای کامرس۶ که گسترهی متنوعی از محصولات و خدمات را ارائه میدهند مورد استفاده قرار میگیرد.
-
Ad Extensions
توسعهی تبلیغات به تبلیغ کننده اجازه میدهد که اطلاعات بیشتری مانند آدرس، شماره تلفن و یا لینک وبسایت را در تبلیغش ارائه نماید. توسعهی تبلیغات به منظور بهبود رؤیت پذیری و جذب کلیک ایجاد شد. گوگل ادز زمانی که طبق محاسباتش این عمل فایده ای در بهبود عملکرد کمپین تبلیغاتی داشته باشد و یا زمانی که رتبهی یک تبلیغ به اندازهی کافی بالا باشد، جزئیات ذکر شده را نمایش میدهد.
توسعهی غیراتوماتیک (Manual Extensions)
- اپلیکیشن: به تبلیغ کننده اجازه میدهد که لینکی در قسمت پائینی متن تبلیغ به کاربر نشان دهد و او را به سمت اپلیکیشن تلفن همراه و یا تبلت هدایت نماید.
- تماس: تبلیغ کننده میتواند لینک قابل کلیکی از شمارهی تلفن خود را نمایش دهد.
- مکان: تبلیغ کننده میتواند آدرس، شماره تلفن و یا نشانگر نقشه از موقعیت جغرافیایی کسب و کار خود را به کاربر نشان دهد.
- نظرات: نظرات مثبت افراد دیگر در مورد کسب و کار مورد تبلیغ را از منابع معتبر به کاربران نمایش میدهد.
- لینک وبسایت: تبلیغ کننده میتواند لینکهای دیگری به تبلیغ خود اضافه نماید.
- ضمائم: به تبلیغ کننده اجازه میدهد تا توضیحاتی متنی به تبلیغش بیفزاید.
- قیمت: تبلیغ کننده میتواند قیمت محصولات و یا خدمات را به اطلاع کاربر برساند.
- پروموشن: به تبلیغ کننده اجازه میدهد که حراجها و یا پیشنهادهای ویژه را برای کاربران برجسته کند.